Dagcentrum Angst en Stemming

Voor wie?

Het dagcentrum “Angst en Stemming” richt zich naar ambulante zorgvragers met angst- en stemmingsproblemen.

Het voorziet bijkomend in een aanbod voor zorgvragers die naast hun angst- en stemmingsproblemen persoonlijkheidsproblemen ondervinden die het functioneren bemoeilijken.

Waar werken we samen naartoe?

We werken aan jouw herstel van het biopsychosociaal evenwicht. Het versterken van de aanwezige mogelijkheden en het verbeteren van de levenskwaliteit staan centraal.

Wat bieden we aan?

Het behandelaanbod is groepsgericht, psycho-educatief en (psycho)therapeutisch. Het bestaat uit vier specifieke modules met hun eigen therapeutische invalshoek en programma. 


vier modules

DE MODULE PERSOON & KRACHT

In deze module onderzoeken we via gesprekstherapie, creatieve therapie en bewegingstherapie de veranderingsmogelijkheden van je gedachten, gevoelens, gedrag en je zelfbeeld. De focus wordt gelegd op je kwaliteiten. We werken ervaringsgericht en oefenen in verbindende communicatie. Er wordt ook ingegaan op je ruimere context en het ontwikkelen van positieve relaties.
 

DE MODULE PERSOON & CONTEXT

In deze module bewegen we heen en weer tussen je eigen dynamiek en de groepsdynamiek, tussen je gezin van herkomst en je huidige gezinsconstellatie, tussen wat zich afspeelt in de groep en wat zich afspeelt op je werk, in je gezin, in je relaties. We werken vanuit een groepsdynamisch kader. Aanbod bestaat uit inzichtsgevende groepstherapie, explorerende contextgroep, atelier van de verbeelding, lichaamsgericht werken/ervaringsleren en therapie rond communicatie.
 

DE MODULE PERSOON EN WAARDEN

Aan de hand van ervaringsgerichte oefeningen en gesprekken in groep onderzoeken we in deze module wat voor jou echt belangrijk is en hoe je je hier meer kan door laten leiden in het hier en nu. Er worden oefeningen en ideeën gebruikt uit ACT (Acceptance and CommitmentTherapy), uit ademhalingstherapie en biofeedback.
 

DE MODULE PERSOON EN INTERACTIE

In de module persoon en interactie worden er groep therapeutische sessies, psychomotorische therapie en creatieve therapie gegeven. De thema’s die aan bod komen, zijn jouw identiteit, relaties, mensbeeld, idealen en verlangens. De focus wordt gelegd op het verwerven van inzicht en het brengen van dynamiek in je dominante gevoelens en interactiepatronen. Het kader is psychodynamisch en is gebaseerd op Mentalisation Based Treatment.

 

De 4 modules werken met gesloten groepen van 9 deelnemers.
De trajecten lopen over 12 weken op maandag, dinsdag en donderdag van 9.30 - 15.30 u.

 

Zoals hierboven reeds omschreven is het behandelaanbod voornamelijk groepsgericht.
Het individueel aanbod is beperkt tot psychologische individuele opvolging (gesprek om de 2 à 3 weken), opnamegesprek en 2-tal consulten bij de psychiater. 


We werken met een multidisciplinair team (bewegingstherapeuten, verpleegkundigen, ergotherapeut, maatschappelijk werker, medewerker zingeving en pastoraal, psychologen en psychiater). Ieder heeft zijn specifieke inbreng. 


Aanmelding gebeurt via de dienst opname- en zorgvragen van Karus. Na intake door één van onze medewerkers wordt de zorgvrager, met wederzijds akkoord, toegewezen aan één van de modules. We streven hierbij naar een optimale afstemming tussen vraag en aanbod.


Het dagcentrum heeft een capaciteit voor 36 zorgvragers.

Vanuit welke visie werken wij?

We vertrekken vanuit een biopsychosociaal denkmodel. 

De psychologische referentiekaders zijn divers: cognitieve gedragstherapie, positieve psychotherapie, narratieve therapie, acceptance and commitment therapie, het psychodynamisch perspectief en het herstelgerichte denken.