Opdrachtverklaring

Kernopdracht

De kernopdracht van KARUS is de kwaliteit van leven van zorgvragers te herstellen, te bevorderen en zo goed als mogelijk in stand te houden

We doen dit door diagnosestelling, behandeling en ondersteuning van zorgvragers in alle fases van hun aandoening - zowel acuut als chronisch -, en met bijzondere aandacht voor hun sociale omgeving en betekenisvolle relaties. De meest recente wetenschappelijke inzichten, richtlijnen en kwaliteitsstandaarden vormen hierbij de leidraad.

In een ruimere context streven we naar een samenleving waar mensen met een problematiek op vlak van geestelijke gezondheidszorg een volwaardige plaats kunnen innemen en de regie over hun eigen leven opnieuw in handen kunnen nemen.

KARUS werkt vanuit een christelijke mens- en maatschappijvisie.

Engagement naar de zorgvrager

KARUS engageert zich voor professionele, zorgzame en hartelijke zorg- en dienstverlening. Onze medewerkers oefenen hun job uit vanuit een warme betrokkenheid met de zorgvrager. Zorgvragers en hun omgeving kunnen rekenen op:

  • Kwalitatieve en veilige zorg

We verlenen kwalitatieve en veilige zorg volgens de meest recente (wetenschappelijke) standaarden en inzichten, en zijn toonaangevend in onze behandeling.

  • Zorg op maat

De toestand en nood van de zorgvrager bepalen wat moet gebeuren en de zorg wordt afgestemd op wat er op dat moment het meest aangewezen is: ambulante zorg, dagbehandeling, opname, zorg aan huis…. De zorgvrager komt terecht in een op maat gemaakt traject met gedoseerde zorg. We kiezen steeds voor de minst ingrijpende en meest doeltreffende zorgvorm.

  • Inspraak en dialoog

We vinden inspraak van de zorgvrager en, desgevallend, zijn familie of sociale omgeving belangrijk en betrekken daarom zowel de zorgvrager als, waar mogelijk en wenselijk, zijn familie bij het behandeltraject.

  • Herstelgerichte zorg

We passen een herstelgerichte benadering toe in onze behandeling en spreken de zorgvrager aan op zijn eigen kracht en mogelijkheden; er is geen reden om beslissingen of handelingen die hij/zij zelf aankan, door anderen te laten nemen of doen.

  • Vertegenwoordiging

Door actief deel te nemen aan, en invloed uit te oefenen op, de diverse beleidsniveaus, willen we de stem van de zorgvrager, zijn omgeving en de hulpverleners laten horen in de verschillende geledingen van overheden en administraties (van het Federaal, Vlaams tot lokaal niveau).

Engagement naar medewerkers

Binnen een zorgzame werkomgeving streven we naar boeiende jobs met aandacht voor voldoende uitdaging, verantwoordelijkheid en eigen initiatief, vorming en ontwikkelingskansen, de balans privé en werk en ondersteuning via werkbegeleiding en coaching.

KARUS wil een organisatie zijn waar het goed is om te werken.

Engagement naar de samenleving

Onze zorg- en dienstverlening staat open voor elke zorgvrager, ongeacht het geslacht, de etnische afkomst, de politieke of religieuze overtuiging, de seksuele geaardheid…

We houden de vinger aan de pols over wat leeft en evolueert binnen onze samenleving, zodat we – waar mogelijk en relevant - kunnen inspelen op evoluerende (zorg-)vragen, noden en tendensen.

We dragen bij tot de maatschappelijke opinie over, en positieve beeldvorming van, de geestelijke gezondheidszorg als sector.

We springen zorgvuldig om met de middelen die ons door de gemeenschap ter beschikking worden gesteld.