Groepssessies voor jongvolwassenen over zelfzorg

Jongvolwassenen van 16 tot 24 jaar die worstelen met zelfzorg en de overgang naar volwassenheid kunnen aansluiten bij één van onze groepssessies.

In een omgeving met leeftijdsgenoten wordt gewerkt vanuit een cliëntgerichte, systemische en gedragstherapeutische visie. Het doel is jongeren basisgereedschap voor zelfzorg te bieden, met inzicht in gedragspatronen en denkprocessen rond zichzelf.

Afdeling JOVO#

Voor wie?

Dit aanbod is gericht op jongvolwassenen van 16 tot 24 jaar (transitieleeftijd) die moeite ervaren met zichzelf op de eerste plaats zetten en het constructief omgaan met hun moeilijkheden, onzekerheden en emoties. Jongeren die worstelen met de overgang naar de volwassenheid kunnen bij ons terecht.  

 

Waar werken naartoe? Vanuit welke visie werken we?

Het kernthema van dit groepstraject is zelfzorg in de ruime zin van het woord. Zelfzorg is voor iedereen anders, er bestaat geen “one size fits all”. Dat maakt het essentieel om op zoek te gaan naar wat we elk nodig hebben. Hoe komen we terug in contact met onze eigen noden? Hoe zorgen we dat energiegevers en energievragers meer in balans zijn? Hoe kunnen we mild zijn voor onszelf in dit proces?

We gaan in groep met een 8-tal medejongeren om op een veilige manier met onze binnenkant aan de slag. Er wordt vanuit een cliëntgerichte, systemische en gedragstherapeutische visie gewerkt rond verschillende thema’s betreffende zelfzorg. 

 

Wat bieden we aan?

Met deze sessiereeks stellen we als doel jongeren een basis-set aan zelfzorgtools mee te geven waarmee ze vanuit hun kracht met nieuwe hindernissen om kunnen. Want zelfzorg is nooit af, het is een levenslang proces van vallen en opstaan. De sessies richten zich op inzicht krijgen in eigen gedragspatronen en gedachteprocessen rond zichzelf.

De 8 sessies zijn: 

  1. Basis zelfzorg: (fysieke) zelfzorg (dag-nachtritme, structuur, hygiëne, eten, zonlicht, sociale contacten..) en de overlap met mentaal welzijn. 
  2. Identiteit: om voor jezelf te zorgen is identiteit een belangrijk element: wie ben ik, wat zijn mijn normen en waarden, en hoe draag ik hier zorg voor?
  3. Emotieregulatie: om voor jezelf te zorgen moet je in contact komen met wat je nodig hebt: emoties en lichamelijke signalen spelen hierin een belangrijke rol. Destructieve en constructieve coping.
  4. Stress en overspanning: window of tolerance, fight/flight/freeze, hoe herken ik de triggers en fasen van een crisis bij mezelf? 
  5. Blik op je verleden: welke wondes liepen we op doorheen ons leven die een hindernis vormen in het zorg dragen voor onszelf?
  6. Zelfdeterminatietheorie: de basisnoden autonomie, competentie, verbondenheid vanuit de ZDT. Wat betekent bepaald gedrag en aan welke noden is hier nu niet voldaan?
  7. Mildheid naar jezelf: de kracht van kwetsbaarheid, mildheid in herstelproces in plaats van de innerlijke criticus. Voor jezelf zorgen houdt ook in dat je zacht moet zijn voor jezelf.
  8. Terugkomsessie: evaluatie


Praktisch

Verloop van de sessies

  • We creëren een veilige vaste groep van maximum 10 deelnemers.
  • Een engagement voor de volledige reeks wordt verwacht.

Locatie en data

  • De eerstvolgende reeks gaat door op woensdag 08/05/2024, 15/05, 22/05, 29/05, 05/06, 19/06, 26/06, 03/07.
  • De sessies gaan wekelijks door op woensdag van 16u30 tot 18u30. Een reeks bestaat uit 8 sessies. 
  • WijkgezondheidscentrumRabot, Idealstraat 1, 9000 Gent

Kostprijs

  • Ben je ouder dan 23 jaar? Je betaalt uitsluitend het remgeld. Kostprijs: €20 voor 8 sessies (€2,5 per sessie).
  • Ben je 23 jaar of jonger? Deze reeks is gratis. 

 

contact

Contactpersonen