World Maternal Mental Health Day

2 mei '18: World Maternal Mental Health Day

#maternalMHmatters #ikbenervoorjou


Tot 20% van de moeders heeft psychische problemen tijdens de zwangerschap en in het eerste jaar na de geboorte. Zo zouden jaarlijks zo’n 6.800 tot 13.000 moeders in Vlaanderen kampen met een postnatale depressie. Dat is een bijzonder hoog aantal dat in alle opzichten de nodige aandacht en zorg verdient. De moeder-baby-eenheden, het Centrum voor Perinatale mentale gezondheid UZ Gent, Kind en Gezin en partners grijpen de ‘World Maternal Mental Health Day’ aan om de kwetsbaarheid van mama’s te belichten.


Op 13 mei is het moederdag. Wat een fijne dag is voor velen, wordt bij heel wat jonge gezinnen overschaduwd. Pril ouderschap is vermoeiend. Niet alle jonge moeders voelen zich goed in hun vel. Ze kampen vaak met schuld- en schaamtegevoelens om over deze verwarrende en veeleisende periode te spreken.


De periode voor en na de bevalling is een levensfase waarin vrouwen een sterk verhoogde kans hebben om psychische problemen te ontwikkelen. Bij 60% van de vrouwen met een postnatale depressie waren de klachten reeds aanwezig voor de zwangerschap (27%) en tijdens de zwangerschap (33%). Ter preventie van een postnatale depressie is het belangrijk dat alle betrokkenen in de begeleiding en ondersteuning van (toekomstige) moeders attent zijn voor wat er in hen omgaat. Hierin hebben zowel familie, vrienden en buren een belangrijke rol, als zorgverleners zoals huisartsen, gynaecologen, vroedvrouwen, kraamverzorgenden en Kind en Gezin.


Om ouders én hun omgeving een duwtje in de rug te geven bij het vragen of aanbieden van hulp verspreidt Kind en Gezin gratis Kraamkaartjes. Kind en Gezin wil met de Kraamkaartjes aandacht vragen voor realistisch ouderschap.

Tijdige erkenning en gepaste ondersteuning en/of behandeling van psychische problemen rond de geboorte kunnen veel leed bij de moeder, de baby en het gezin voorkomen. De ‘World Maternal Mental Health Day’ is dan ook de uitgelezen dag om over de problematiek te blijven sensibiliseren. In navolging van de resolutie van het Vlaams Parlement (2015) over de vroegtijdige detectie en
behandeling van mentale problemen rond de geboorte houdt Jo Vandeurzen, Vlaams minister van
Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, de beeldvorming rond mentale gezondheid hoog op de
agenda.

World Maternal Mental Health Day
WMMHD factsheet

Op initiatief van:

KARUS - Centrum Moeder en Baby
PC Bethaniën - Moeder en Baby Eenheid
UZ Gent
Kind & Gezin

Samen met:
- Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie
- Domus Medica
- Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen
- Expertisecentra Kraamzorg
- Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven
- World Association for Infant Mental Health - Vlaanderen