Centrum Moeder en Baby wint PRoF Award

Toolkit voor mentale gezondheid tijdens zwangerschap wint PRoF Award 2018

Woensdag 16 mei jl. werd de PRoF Award uitgereikt in Gent. Uit de drie genomineerde projecten kwam de toolkit voor perinatale mentale gezondheid, een project van Centrum Moeder en Baby i.s.m. o.a. UZ Gent, als winnaar uit de bus.

De winnaar van de PRoF Award

De toolkit voor perinatale mentale gezondheid is een project van het UZ Gent ism Centrum Moeder en Baby van KARUS, de wijkgezondheidscentra in Gent, kraamzorg Oost-Vlaanderen, dienst Neonatologie UZ Gent en Moeder en Baby Zoersel. De kit geeft een antwoord op het hoge percentage vrouwen met mentale gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap. Eén op vijf vrouwen ontwikkelt deze problemen, maar detectie komt vaak te laat. De toolkit biedt een zorgpad aan met verschillende tools en trainingsmogelijkheden die samen verlopen met de routinezorg tijdens de zwangerschap. Zo kunnen de arts en vroedvrouw mentale problemen beter detecteren en sneller ingrijpen.

Winnaar PRoF Award 2018

Nóg een KARUS project genomineerd

Bij de drie genomineerden was ook de Comfort-Context Room, een project van onze afdeling voor Angst- en Stemmingsproblematieken op campus Melle. Het werkt aan een alternatief voor de klassieke isolatiekamer. Een psychiatrisch ziekenhuis kent veel acute situaties, maar wil zo weinig mogelijk de vrijheid beroven van haar patiënten. Met deze nieuwe kamers biedt het ziekenhuis een comfortabel, veilig en patiëntvriendelijk alternatief. De derde genomineerde is Primary Care PsyMate™, een project van de universiteit van Maastricht. Zorgverleners zien een kloof tussen de emoties en het gedrag van patiënten tijdens de psychotherapie en tijdens het dagelijks leven. Daarom ontwikkelden ze een mHealth tool die op elk moment de stemmings-  en gedragsveranderingen in het dagelijkse leven van de patiënt kan registreren.

PRoF

PRoF is een Europees innovatie consortium dat startte in 2009. Meer dan 300 zorgprofessionelen uit verschillende disciplines en organisaties komen samen om na te denken over de evolutie van ons zorgsysteem.Prof. dr. Renaat Peleman, leerstoelhouder van PRoF: "De kracht van het consortium ligt in de interdisciplinaire aanpak. Zorgorganisaties werken samen met onderzoekscentra, universiteiten en bedrijven om toekomstvisies te creëren. Elk van deze visies werd gerealiseerd als een ‘concept room' die je kan bezoeken in de PRoF locatie in Poperinge." (www.prof-projects.com)